Епархија

Наша епархија

 Српска православна епархија канадска
 
Српска православна епархија канадска формирана је одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 26.маја 1983.године, на предлог тадашњег епископа источноамеричког и канадског Г. Христофора.

Владика Христофор био је уједно и први администратор Епархије, све до избора првог епископа канадског.

На редовном заседању Светог архијерејског сабора 16.маја 1984.године синђел Георгије (Ђокић), духовник манастира Тавне, изабран је за епископа канадског, а његова Светост патријарх српски Г.Герман посвећује га 8.јула исте године у Саборној цркви Светог Арханђела Михаила у Београду. На Покров Пресвете Богородице, 14.октобра 1984, владика Георгије устоличен је као епископ канадски у Цркви Светог оца Николе у Хамилтону.

Ова дешавања била су само природна последица раста српске популације и развоја црквеног живота међу Србима у овој великој земљи. Прва српска црквеношколска општина на канадском тлу основана је 1912.године у Риџајни (Саскачеван), где су се скрасили српски имигранти махом из Баната. Црква Свете Тројице у Риџајни завршена је и посвећена 1916.године. Срби у Хамилтону (Онтарио) формирали су своју црквену општину 1913.године, а храм Светог оца Николе посвећен је 15.децембра 1917.

Црквени живот између два рата међу Србима у Канади обележен је великим тешкоћама, пре свега у покушајима да се пронађе начин да српски свештеници служе у српским храмовима и опслужују наше досељенике. О проблемима са којима се Црква суочавала говори и писмо првог епископа америчко~канадског Г.Мардарија упућено Светом архијерејском синоду 1934.године. "Слали смо мисионаре, монахе, али ни један се није могао задржати више од два три мјесеца. Фамилијарни свештеници још мање", пише епископ и поред материјалних разлога наводи и онај други, можда теже савладив "Хамилтонска парохија заузима територију много већу него Југославија. И на томе пространству су по неколико стотина и хиљада километара разбацане мале српске колоније са две-три фамилије, које треба обилазити и опслуживати. Друга наша парохија у Риџајни (Саскачеван), која је од Хамилтона далеко отприлике онолико колико и Београд од Стокхолма, још је тежа за опслуживање".

Са приливом српских имиграната након другог светког рата широм Канаде ничу и јачају српске колоније: у Виндзору, Торонту и Нијагара Фалсу (Онтарио), у Ванкуверу (Британска Колумбија), Летбриџу (Алеберта), Монтреалу (Квебек). Година 1963. донела је драматичне промене у животу Српске православне цркве, нарочито на америчком тлу. По први пут у својој историји Српска црква доживљава раскол који траје пуних 29 година. Последица раскола је да се део парохија на америчком континенту отцепљује од Мајке Цркве и под вођством Дионисија формира тзв. Слободну Српску православну сркву (касније Новограчаничка митрополија). Административне измене, међутим, дешавају се и међу парохијама које остају верне Српској православној цркви са седиштем у Отаџбини. Од дотадашње једне Епархије, америчко-канадске, формирају се три: Средњезападноамеричка, Западноамеричка и Источноамеричко-канадска.

Први епископ источноамеричко-канадски био је Стефан (Ластавица) који води Епархију од 1963. до 1967.године. Наслеђује га владика Сава (Вуковић), и од 1978.године владика Христофор (Ковачевић).

Од оснивања Епархије канадске, односно од устоличења првог епископа канадског 1984.године, изграђени су и посвећени следећи храмови: капеле у Отави, Мисисаги и у Епископској резиденцији у Торонту; цркве у Ошави, Кичинеру, Оквилу, Лондону, Калгарију, Едмонтону, Винипегу; обновљена је и живописана црква у Риџајни. Саграђен је низ црквених сала, парохијских кућа и један старачки дом (Виндзор, Онтарио). Круна градитељског рада владике Георгија свакако је Манастир Светог Преображења Господњег у Милтону. Темење првог српског манастира у Канади свештао је Његова Светост патријарх српски Г.Павле 23.октобра 1992.године. Манастирска црква је саграђена и освештана 12.јуна 1994.године, а манастирска зграда фебруара 1995.

У оквиру Епархије делује Савез кола српских сестара Епархије канадске. Савез је основан у Мисисаги 2.фебруара 1985.године. Вредно је истаћи и активност Добротворног фонда Епархије канадске "Цар Лазар". За свој допринос у хуманитарним делатностима усмереним последњих година највише према Републици Српској и Српским Крајинама, Фонд је 1996.године одликован од стране Светог архијерејског синода Орденом Светог Саве Другог реда. 1987.године Епархија покреће свој лист "Источник". Мало ѕатим са радом почиње и истоимена издавачка кућа, која је до сада објавила на десетине наслова.

Српска православна Епархија канадска покрива територију читаве Канаде. У оквиру Епархије делују 22 парохије и мисије. На простору Канаде активно је и седам општина које припадају Новограчаничкој митрополији.

 

You are here: Home Црква Епархија Епархија

Login