Историја

onama-hor-1-malaЈош пре оснивања ЦШО Светога Саве, почетку рада хора претходила је активност великог српског друштва које је неговало српску песму, повремено, о празницима одржавало седељке, на којима су певане веселе родољубиве песме које су подсећале на завичај и родну груду. Тада се већ назирао зачетак организованог црквеног хора. У периоду од 28. септембра 1969. док је храм преуређиван за велико освећење и дуго чекано духовно славље а новопостављени свештеник о. Крсто Рикић, богослужио на другим местима, дотле се и хор вредно припремао под диригентском палицом господина Ловорка Рељића. Тадашњи активни чланови хора били су: Наташа Бендо, Дита Цвитановић, Вера Скокин, Бранислава (Беба) Драчински, Агнес Наумовић, Јелена Милошевић, Ленка Петровић, Слободан Бондеровић, Лес Бендо, Драгослав Јуришић, Маринко Скокин и Жика Наумовић. Хор је наступао први пут 25. јула 1971. на освећењу храма Св. Саве у Ванкуверу. Господин Ловорко Рељић је дириговао и водио чланове хора неколико година, све док се није разболео. Нарочита врлина нашега хора јесте истрајност - никада није престајао да учествује с певањем на Светим литургијама. Током три месеца хористе је поучавао један Американац, али он се није уклопио у наш стил хорског певања. После изласка из болнице и брзог опоравка, господин диригент Ловорко се опет враћао у хор али није потрајало још дуго да је због болести морао да захвали.

onama-hor-2-malaДоласком свештеника оца Мирослава Дејанова 25. септембра 1976., хору се придружио проф. Универзитета Б. К. господин др Димитриос Кономос који се, на молбу свештеника и чланова хора, свесрдно прихватио одговорног посла да диригује и са хористима обради хорске црквене композиције на Св. Литургији великог српског композитора Стевана Мокрањца. После две године диригент нас оставља због силних обавеза, честог путовања и пресељења. После тога хор је наставио да пева на светим богослужењима, али без диригента, у једногласју.
onama-hor-3-malaГоспођа диригент Јована Ивановић се по доласку у Ванкувер прикључила црквеном хору заједно са својим супругом господином Ненадом Ивановићем. На молбу чланова хора, Јована се прихватила дириговања и почела да води црквени хор 1997 године, у којем је већ певала. Преузимањем диригентске палице, Јована приљежним радом успева да образује и организује млађе и искусне певаче и да оформи савремен хор, који на Светој Литургији пева по Стевану Мокрањцу. Наш садашњи хор носи име српског композитора Стевана Мокрањца. Чланови хора су се договорили да узму и Крсну Славу Св. Романа Слаткопевца Мелода. Због својих личних обавеза, после три и по године рада, а 2000 године, госпођа Јована препустила је свом супругу господину Ненаду Ивановићу да диригује хором. А данас они неизменично воде хор, који нам улепшава света богослужења.

Хор је имао лепих организованих путовања у Калгари (Алберта), Сијетл (Вашингтон), Келону и Викторију (Британска Колумбија). Хор је певао више пута на Светим Литиргијама Недеље Православља, као и свеправославној Светој Архијерејској Литургији поводом 2000 година хришћанства, када је од свих хорова оставио најбољи утисак. На концертима духовне музике певао је у руској цркви Светог Васкрсења и у грчкој катедрали Св. Георгија.
You are here: Home Црква О нама Хор

Login