Фолклор некада

“Није зло чути ни знати туђу песму и игру.
Зло је заборавити и не знати своју. “
Завештање Стефана Немање

 

ФОЛКЛОРНА ГРУПА "ВУК КАРАЏИЋ"


onama-folklor-2-malaФолклорна група  ''Вук Караџић''  је основана у Ванкуверу  далеке 1970. непосредно после оснивања Црквено-школске општине ''Свети Сава'' са жељом да кроз своју игру  негује и чува од заборава нашу културу и обичаје. Добила је име по просветитељу и нашем највећем колекционару  усменог народног стваралаштва, и његове речи “Ко се у коло хвата, у њега се уздај ”  су нам подстрек да умеће игре преносимо с колена на колено. Многе генерације младих су кроз фолклор заволеле сву лепоту игре, песме и дружења –створила су се дивна пријатељства која и дан данас трају. Група окупља играче свих узраста и током времена, својим радом и успесима, постала је достојан представник српске културе у Ванкуверу и шире. ''Вук Караџић'' негује аутентичне игре, песме и обичаје  како из Србије тако и из осталих предела у којима живи њен живаљ и настоји да их што верније прикаже публици на овим просторима. Комплетан сценски доживљај употпуњује мноштво оригиналних народних ношњи које су с великом љубављу прикупљане годинама. Група с поносом наступа у разноликим ношњама за преко 15 кореографија.Бројни наступи на фестивалима и свечаностима су увек били пропраћени громким аплаузима и одушевљењем публике. Памтимо наступе у  Едмонтону, Нијагари Сакраменту и Џексону, Дизниленду, Сијатлу,Портланду, Торонту и др. као и учешће на Европском Фестивалу и  Performing Arts фестивалу у Бурнабију. Већ дуги низ година, организатори смо културног програма Српских дана у Ванкуверу. Поред бројних признања и захвалница, фолклорна група ''Вук Караџић''  је задње две године заредом освојила и  прва места на такмчењу у оквиру Performing Arts Festival-Burnaby као и трофеје за најбољи извођачки ансамбл у оквиру истог фестивала.


onama-folklor-1-mala.

Први наступ група је имала на дан освећења цркве Светог Саве 1971. године под вођством учитељице играња Биљане Сикимић, а после ње су се својим радом и залагањем истакли бројни учитељи-кореографи. Темеље групе је поставила Јелена Савковић која је предано радила са играчима пуних 18 година. 
 
Досадашњи учитељи фолклора:
Биљана Сикимић  (1970-1974)
Станица Богдановић (1972-1973)
Carol Colson (1974)
Јелена Савковић ( 1977-1995)
Драган и Исидора Марковић ( 1995-2006)
Драгана Марковић (2002-2006)
Наташа Игњатовић ( 2006-2007)
Кристина Антонић ( 2001 – 2010)
Исидора Марковић (2007- 2010)
(помоћници кореографа у дужем или краћем периоду:
Олга Милошевић, Мери Стојановић, Мара Матић, Милена Матић, Драгица Кесерић, Анка Петрић, Косовка Смирнис - Матић, Анђела Пајић, Драгана Темелковска и Мирјана Ерцег).

Рад ове групе не би био потпун ни могућ без подршке Црквено-школске општине ''Свети Сава'' и  бројних родитеља волонтера који су нам својим ангажовањем помогли у реализацији свих наступа, концерата и путовања.
Над групом су неуморно бделе наше председнице: Ђурђа Пајић, Анка Петрић, Станојка Нинић, Драгица Кесерић, Милена Матић, Марина Ковачевић и тренутно од 2006. Наташа Игњатовић. 
Захваљујемо се досадашњим учитељима, председницама и управи, родитељима и свим генерацијама играча на доприносу да наша група траје и да наша игра не престаје.

 


ФОЛКЛОРНА ГРУПА ГРАДИНА

onama-folklor-3-malaНезависно од фолклорне групе "Вук Караџић", делује фолклорна група "ГРАДИНА". Септембра 1979 године при црквено-школској општини "Свети Сава" у Ванкуверу, организована је фолклорна група "ГРАДИНА", за одрасле чланове и родитеље деце која су играла у групи "ВУК КАРАЏИЋ". Учитељ играња госпођа Нада Путник, имала је као идеју, да чланови групе науче већи број српских кола и да их представљају широј ванкуверској - мултикултурној заједници. Програм рада групе "ГРАДИНА" није се ограничавао једино на учење већег броја српских народних игара, већ и на упознавање са изворном народном музиком и песмама, и богатством и разноврсношћу народних ношњи из разних српских крајева. Поред научених игара, чланови групе су, на подстицај Наде и Радована Путник, набављали или сами израђивали, ношње из својих завичаја. Многе лепо извезене кошуље и прегаче су тада направљене. Фолклорна група "ГРАДИНА" је поред наступа на свечаностима у сали црквеног дома, имала и јавне наступе, одазивајући се на позиве школа, старачких домова, месних центара и оснивача Фолк - фестивала. Најзначајнији onama-folklor-4-malaнаступ групе је био на светској изложби ЕКСПО 86, где је "ГРАДИНА" три пута изводила свој програм и била једина група која је представљала српску заједницу. Сваки наступ групе "ГРАДИНА" био је коришћен и за представљање, показивање и објашњавање богатства, разноврсности и посебности народних ношњи из разних српских крајева. Кроз друштво је обучено педесетак чланова. "ГРАДИНА" је са краћим прекидима радила све до године 2000, а крајем 2001 године, поново је постала активна и наставила са радом.
You are here: Home Фолклор Историјат

Login