Историјат

Историјат КСС "Света Петка"

onama-sestre-3-malaКоло српских сестара Света Петка је основано 5. октобра 1969. када је изабрана Управа Кола Српских Сестара и отада, на предлог госпође Даринке Машковић, носи име Св. Петке, српске светитељке заштитнице и водитељке сестара. Прва Крсна Слава Кола Српских Сестара Св. Петка је прослављена и обележена у тадашњим просторијама здања Англиканске цркве, где је била заступљена обичајна традиција српског народа. Отац Крсто Рикић благословио је жито и преломио славски колач са покретачем и оснивачем Кола, почасном председницом госпођом Даринком Машковић. Прве чланице, оснивачи  КСС 1969. године, биле су: Даринка Машковић, Даринка Солдат, Вера Скокин, Злата Лазић, Маргарита Савковић, Јелена Лалетић, Телма Пауновић, Меган Недељковић, Мила Стојковић, Леона Марјановић, Олга Татаров, Кристина Зекић, Јелена Милошевић, Роз Јуришић, Нада Матић, Софија Тутуш, Бранислава-Беба Драчински, Десанка Ванчић, Мици Машковић, Сицилија Радмиловић, Неда Костић, Антонија Станковић, Ленка Петровић, Агнес Наумовић и попадија Анђа Рикић.

 

 

onama-sestre-1-malaСав напредак цркве Светог Саве, од њеног оснивања, не може се замислити без учешћа вредних сестара Кола Свете Петке. Коло сестара је увек било спремно да помогне сваку црквену и народну акцију за напредак и очување верског и националног живота старих и младих поколења. У новој средини и у новим условима живота, српске жене и мајке увиђају потребу заједничког рада на чувању свих вредности кроз рад Кола Српских Сестара. Са великом материнском брижљивошћу улагале су велики труд да се њихова деца и све породице оплемене познатим српским гостољубљем. Резултати су огромни, а сваким даном све већи. Њихов несебични рад кроз спремање ручкова, банкета, прослава, помоћи у прихватању новодошлих, хуманитарним акцијама, обиласцима старих и изнемоглих, болесних и свих оних којима је помоћ била потребна, оправдавају име Српских Сестара племенитог срца. Учествују на неговању српских националних и верских обичаја и традиције. Многе од њих редовно учествују на богослужењима а неке од њих су сталне чланице Црквеног хора. Брину се о чистоћи и уређењу светога храма. Ангажовале су се до сада на куповини св. Сасуда и реликвија, одежди, Св. Јеванђеља, богослужбених књига и свега осталог што је било потребно. Такође у обнављању кухињског материјала, уређењу црквених просторија. Смерно раде и прикупљају средства и несебично дарују тамо где је напотребније. Нарочито су се исказале када је требало исплатити дуг приликом куповине имања у Сурију. До сада су за Нови пројекат издвојиле $137,500. А за друге намене у раду ЦШО, разне поправке, обнављању црквеног и кухињског инвентара још преко $30,000 у задњих пет година. Оне су свесне да њихов рад и труд бележи и узвраћа  Онај чије су награде вечне и непролазне и зато раде све без велике рекламе, уздајући се у Бога и своју Свету Петку, заштитницу и молитвеницу, која их храбри и када понекад снага и воља ослабе.

onama-sestre-2-malaПредседнице КСС Св. Петка у Ванкуверу, Б.К.од 1969. до 2002.,  почасна:  Машковић Даринка, затим госпође: Солдат Даринка, Лазић Злата, Скокин Вера, Милошевић Јелена, Татаров Олга, Савковић Маргарита, Јуришић Роз, Лалетић Јелена, Радмиловић Сицилија, Матић Иванка, Машковић Ђина, Атанацковић Милка, Милованчевић Крстана, Гавриловић Славица, Маљковић Вера, Спасојевић Љиљана, Шукунда Вера, Војновић Невенка, Пајић Ђурђа, Ерцег Анђелија, Антонић Биљана, Ђорђевић  Владанка, Секулић Даница и Милер Драгица.

You are here: Home КСС "Св. Петка" Историјат

Login