Обавештење

Библиотека је отворена недељом 12:30 - 13:30.
Књиге које враћате можете да убаците у плаву кутију.
The library is now open Sundays 12:30-13:30.
Returns can be put in the blue box.
Welcome,
Christine

О библиотеци


onama-biblioteka-1-malaНа Видовдан 1999.године, званично почиње са радом Прва српска библиотека у Ванкуверу, при Цркви Свети Сава. Тим поводом одржано је и дивно предавање уваженог професора са Филолошког факултета у Београду господина Бранка Кнежевића, на тему "Историјат књиге и библиотекарства, од првих векова до данас". И поред многих покушаја да библиотека заживи, чекало се прилично дуго. Највећи проблем је био како обезбедити слободне и одговарајуће просторије. У једном тренутку указао се слободан простор и одмах се приступило његовом уређењу и сређивању, набавци опреме итд. Формиран је Одбор библиотеке, који се побринуо да сам почетак буде успешан и убрзо су почеле пристизати и прве књиге. Прикупљање књига је базирано на поклонима појединаца. Израђене су и чланске карте. Упис у Библиотеку је бесплатан, са препоруком да свако да свој допринос и донесе од куће једну или више књига, које би на тај начин пронашле своју праву сврху. За непуне две године прикупљено је преко 2400 разноврсних и вредних књига. Досада је уписано 230 чланова. Урађена је каталогизација свих књига, маркирање, класификација и установљена картотека и регистар како књига, тако и чланова библиотеке, трудом о. Всеволода Драчинског.

Главни трудбеници од почетка рада библиотеке су наши православни Бугари, Никола Иванов и Магдалина Велизарова, који своје знање и љубав према књизи преносе и на чланове библиотеке и верне читаоце. У раду им помажу Милан Саблић и Кристин Стојаковић. Поред каталогизације, морамо навести и врло квалитетну поставку на веб-страници, све у сарадњи и уз ангажовање Жељка Томића. Све је компјутеризовано и свако може одабрати или преузети књигу на врло савремен начин.
bibilioteka.svetisava.net

Највећи број књига до сада је библиотеци поклонила госпођа Мирјана Марковић, са ћерком и зетом Надом и Миланом Стокановић - преко 400 књига. Отац Всеволод Драчински је поклонио преко 250 књига, господа Браца Срдић, Милан Кашић и Бошко Наранчић са преко 100 књига, затим Војислав Ратић, поч. Гојко Лисичић, и многи други. Акција се наставља, очекује се већи број и избор књига, које су благо и духовни хлеб насушни, за све српске душе далеко од своје матице у Отаџбини, али окупљене уз своју цркву и националну библиотеку.


Радно време библиотеке је недељом од 12:00 - 14:00 сати.

You are here: Home Разно Библиотека

Login