Историја

onama-skola-1-malaПочетак рада Српске школе у оквиру Црквеношколске општине Свети Сава, може се рачунати од акта бр.268 и   благослова   сада Блаженопочившег  Епископа Саве од   9. маја 1971, Всеволод Драчински је био први учитељ   школе. Рад школе се огледао у изучавању  веронауке, језика и националне историје. У периоду од 1973-1978.године, о раду школе брину се тадашње попадије госпођа Зорка Додер, и касније   госпођа Верица Дејанов. Са мањим и већим успехому раду школе учествовали су и   други учитељи, али   рад школе никада није био континуиран. Жеља је постојала, али је недостајала потребна   подршка родитеља. Највећа брига   о раду школе кроз цео историјат ЦШО   била је препуштена свештеницима, који   су поред својих обавеза употпуњивали њен рад. Од свега је најбитније   то да  се сви они   који су  похађали школу никада нисуотуђили од свог народа. Остали су одани својој цркви, знајући за своју веру, обичаје, и   служећи   се језиком својих родитеља и својих предака.
 
У јесен 2000.године,школа је започела ново поглавље у своме раду. Захваљујући већем интересовању родитеља и очигледној  потреби коју су уочили чланови Управе ЦШО Св. Сава  и залагањем свештеника, ангажоване су учитељице које су са успехом и лепим резултатима завршиле свој рад у задње две школске године. После успешних наступа ђака школе на приредбама организованим на дан Св.Саве и Видовдан, могло се запазити да труд није био узалудан.

onama-skola-2-malaУ  једном периоду наставу је похађало педесеторо деце од 5-13 година. Велике заслуге за успешан рад школе у овом периоду припадају  вредним и преданим учитељицама Слободанки Адамовић, Мирјани Павловић и Наташи Николић. Оне су са пуно љубави и стрпљења училе српску децу првим словима азбуке, правопису, правилном изговору, изражавању, уз пуну сарадњу и ангажовање свештеника  о. Мирослава  и о. Саве, по питању веронауке и националне историје. Са Божјом помоћу очекују се резултате и у будућем периоду.
You are here: Home Школа Школа некада

Login